Turgor :  deri elastikiyeti

Dokulardaki su oranına göre farklıdır. Deri ve derialtı hücrelerinde yeterli su olması ve bu suyun da dokularda diğer maddelerle birleşmiş bulunması normal turgor’u oluştur. Turgor değerlendirilmesinde deri baş ve işaret parmakları arasına alınarak bakılır. İyi beslenen çocuklarda turgor normaldir.

Yumuşak kısımların turgoru ile derinin elastikiyeti de anlaşılır. Çünkü su kaybı turgoru / derinin elastikiyetini azaltır. Deri elastikiyeti için el sırtı veya karın derisi,  iki parmakla tutulup yukarıya kaldırıldıktan sonra tekrar bırakılır. Sağlıklı bireylerde  derideki izin hemen  kaybolmasına mukabil,  sıvı kaybı olan bireylerde deri eski haline hemen dönemez ve  yavaş yavaş düzelir. Hatta su kaybı derecesine göre de uzun zaman öylece kalabilir.

Azalmış turgor varlığında deri yukarı çekilip bırakıldığında eski şekline yavaş olarak geri döner

Azalmış turgor orta derecede su kaybına işaret eder. Hafif deredece dehidratasyonda sıvı kaybı vücut ağırlığının 5%’i , orta derecede dehidratasyonda vücut ağırlığının %10 u , şiddetli dehidratasyona  ise vücut ağırlığının 15% kadar sıvı kaybı gerçekleşmiş demektir.